انواع ظروف یکبار مصرف و نکات بهداشتی در استفاده از آن‌ها

انواع ظروف یکبار مصرف

ظروف یکبار مصرف از جمله محصولاتی است که به صورت روزانه مورد استفاده افراد قرار می گیرد. استفاده از ظروف پلاستیکی و انواع ظروف یکبار مصرف به قدری فراگیر شده است که هر روز در بسته بندی های غذایی که می خوریم هم مورد استفاده قرار می گیرد. در این میان رعایت نکات بهداشتی در استفاده از این محصولات از ضروری ترین کارها برای حفظ سلامت خود و جامعه است. در ادامه این مقاله قصد داریم تا شما را با نکات بهداشتی و سلامتی این محصولات آشنا کنیم تا دمم بزرگی در ارتقای سطح سلامت جامعه برداشته باشیم.

انواع ظروف یکبار مصرف

امروزه استفاده از ظروف یکبار مصرف چنان متداول شده که به سختی میتوان دنیای بدون آنها را مجسم کرد .علاوه بر اغذیه فروشی‌ها، پای ظروف یکبارمصرف به میهمانی‌های خانگی هم باز شده و بسیاری ترجیح میدهند هنگام پخش غذای نذری و در مراسمی چون جشن تولدهای کودکانـه دردسر شستشوی ظروف را به کلی از برنامه حذف کنند و از بشقاب و لیوانهای رنگارنگ پلاستیکی استفاده کنند. سوال این است که از چه نوع ظروف یکبار مصرفی می توان استفاده کرد؟

انواع ظروف یکبار مصرف

ظروف یکبار مصرف شیمیایی:

عمده ظروف یکبار مصرف تولیدی در کشور از دو نوع پلی استایرن و PVC می باشند. این ظروف شفاف و بـسیار شـکننده بوده و در ساخت لیوان‌های آب، کارد، چنگال، قاشق و ظروف غذایی مورد استفاده قرار می گیرند.

نکات بهداشتی

در تهیه این ظروف، مواد شیمیایی زیادی مانند: پایدارکننده‌ها، روانکننده‌ها، نرم‌کننده‌ها، رنگدانه‌ها، مواد مات کننده استفاده میشود که تمـامی آنهـا بـرای سـلامتی انسان مضر است. لذا در استفاده از این ظروف باید به موارد ذیل توجه نمود:

  • استفاده از ظروف پلی استایرن برای موادی با دمای ۶۵ درجه سانتیگراد و بیشتر (مانند چای و غذای داغ)، مواد اسیدی و چرب (مانند نوشابه و کاکائو) باعث انتقال مونومر استایرن به بدن انسان و ایجاد سرطان می گردد.
  • از گرم کردن مواد غذایی در ظروف پلی استایرن در مایکروفر خودداری شود.
  • اصولا ظروف یکبار مصرف برای یک بار استفاده ساخته شـدهانـد. در صـورت اسـتفاده مجـدد، شـیارهای بـسیار کوچـک غیرقابل رویت در آنها به وجود میآید که علاوه بر مستعد کردن شخص به عفونتهای دستگاه گوارش می تواند انسان را در معرض انواع سرطان قرار دهد.
  • استفاده مکرر از بطریهای یکبار مصرف پلاستیکی (از جـنس PVC (بـرای تهیـه آب خنـک از طریـق یـخ بـستن آب در یخچال باعث انتقال مواد شیمیایی جداره بطری به آب می گردد.
  • این ظروف در حدود ۳۰۰ سال زمان نیاز دارند تا در طبیعت تجزیه شوند !!! لذا توصیه می شود تا در مکانهایی که ا مکـان استفاده از ظروف شیشه ای یا چینی تمیز وجود دارد حتی الامکان ظروف یکبار مصرف حذف کردد.

انواع ظروف یکبار مصرف

ظروف یکبار مصرف گیاهی:

این ظروف پلیمرهای گیاهی بوده که از ترکیباتی چون سیب زمینی، ذرت و گندم تهیه می شوند. هرچند که قیمت این ظروف نسبت به موارد مشابه شیمیایی اندکی بالاتر می باشد اما مهمترین مزایای استفاده از این ظروف عبارتند از:

  • عدم ایجاد عوارض جانبی و انتقال مواد شیمیایی خطرناک به انسان
  • تجزیه سریع در خاک (بین ۳ تا ۶ ماه) و افزایش باروری خاک به دلیل دارا بودن مواد گیاهی
  • دمای ۹۰ تا ۱۰۰ درجه سانتی گراد را به راحتی تحمل می کنند. بنابراین گزینه مناسبی برای غذا و نوشیدنیهای داغ هستند.
  • مصرف کم انرژی در فرآیند ساخت و امکان استفاده به عنوان خوراک دام

انواع ظروف یکبار مصرف

معایب

از عیوب ظروف یکبار مصرف گیاهی می‌توان به این نکته اشاره کرد که ممکن است در صورت ریختن مایعات در این ظروف کمی بوی نشاسته حس شود. البته این بو اندک است و ممکن است تنها برخی از افراد متوجه آن شوند. اما در برخی از افراد احساس ناخوشایند تغییر مزه نیز ممکن است احساس شود.

چگونه می‌توان مطمئن شد که این ظروف سالم هستند؟

۱- باید دقت شود تا ظروف سطح یکنواختی داشته باشند.

۲- هنگامی که جلوی نور گرفته می‌شوند رگه رگه نباشند و تیرگی و لکه سیاه در آن‌ها مشاهده نشود.

در پایان

امروزه استفاده از انواع ظروف یکبار مصرف در جوامع بشری بسیار افزایش یافته است. آگاهی از طرق استفاده از این محصولات و همچنین معایب و ضررهای احتمالی آن‌ها اعث افزایش ضریب ایمنی و سلامت افراد می‌شود.

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *